Moet ik nog actie ondernemen voor de komende strenge vorst?
Deze vraag kreeg ik de afgelopen dagen veel gesteld door mijn klanten.
Geen paniek!
Aan het einde van het seizoen maken we de zwembaden altijd klaar voor de winter, en dus ook voor de vorst die komen gaat. Als u dit heeft laten doen door de zwembadbouwer mag u erop vertrouwen dat uw zwembad en uw installatie bestand zijn tegen de strenge vorst. Heeft u uw zwembad zelf klaar gemaakt voor de winter dan doet u er verstandig aan om nog even de volgende aandachtspunten door te nemen om er zeker van te zijn dat er geen schade ontstaat.
De installatie:
De installatie wordt volledig droog gelegd. Dit betekend dat alle koppelingen zijn losgedraaid en dat eventuele O-ringen ook zijn droog gemaakt.
Het water is uit het filter gehaald, er zit alleen nog AFM of zand in. (Zand moet 1x per 5 jaar vervangen worden)
De druk meter wordt losgeschroefd van het deksel.
De pomp is losgekoppeld en droog gemaakt. In sommige gevallen is het aan te raden om de pomp droog en vorstvrij weg te zetten.
Aanwezige sensoren worden opgeborgen in de daarvoor bestemde overwinteringsbuisjes en staan in gesteriliseerd water.
Alle stekkers zijn uit de stopcontacten. De installatie is spanningsloos.
Een eventuele aanwezige verwarming wordt losgekoppeld en leeg gelaten. Hier komt een hoes overheen die bij de levering zat.
Het zwembad voorbereiden op strenge vorst:
Het zwembad is voor een gedeelte leeggehaald. We doen dit tot net onder de inlaten die in de wand zitten. Op deze manier kunnen we de leidingen droog leggen (met een stofzuiger) en afdoppen met winterpluggen zodat er geen water in de leidingen komt wanneer de waterspiegel weer stijgt door sneeuw en regen.
De skimmers worden ook drooggelegd (ook hier zuigen we de leiding leeg met een stofzuiger) en deze krijgt een Gizmo. Dit is een kunststof (holle) staaf die in de skimmer geschroefd wordt. Wanneer het waterniveau stijgt en er dus weer water in de skimmer staat loopt de leiding niet vol. Wanneer het water in de skimmer zal gaan bevriezen kan dit nu geen schade aan de skimmer toebrengen omdat de Gizmo als een soort buffer fungeert voor het bevroren (en dus uitzettende) water.
Het zwembad wordt voorzien van een diagonaal gespannen lijn van winterdrijvers. Dit zijn holle kunststof cassettes die als buffer fungeren wanneer het water gaat bevriezen (en dus uitzetten) Het bevroren water kan nu geen schade aan de wanden van uw zwembad aanbrengen.
Aan het water wordt een overwinteringsvloeistof toegediend. Dit is een combinatie van kalkbinder en anti-alg.
Tot slot dekken we het zwembad af met een winterzeil. Belangrijk om te weten is dat dit zeil waterdoorlatend is, maar bij hevige sneeuwval is het wel aan te raden om het zeil vrij te maken van sneeuw om schade aan het zeil te voorkomen.
Volg het laatste weer op www.weeronline.nl of op www.buienradar.nl